PELE ve SOCRATES’in Ortak Noktası



“ Başarı tesadüf değildir. Çok çalışmayı, hedefler koyup istikrarlı bir şekilde uygulamayı, ilerledikçe öğrenmeyi ve hayalleri sevmeyi gerektirir.”
PELE 
 Edson Arantes do Nascimento 

 “ Öğretmen az biliyorsa, öğrenci daha az biliyordur.” 
SOCRATES
Brasileiro Sampaio de Sousa Vieira de Oliveira



      Brezilya, futbol sinemasında bir kült olduysa, bu film de yukarıda alıntılarını yaptığım iki efsane oyuncu Pele ve Sokrates ‘in çok büyük rolü vardır. Pele 1940 doğumlu olması sebebiyle, 1954 doğumlu Sokrates’in bir önceki jenerasyonudur. Brezilya’da yaptığı bir açıklama da Pele’nin veliaht olarak Sokrates’i gösterdiği de konuya ilgisi olan herkes tarafından bilinir. 

    
     Her iki efsanenin de hayatlarında çok ilginç anılar bulabiliriz. Ancak benim üzerinde durmak istediğim bir ortak noktaları var. Her ikisinin de futbol kariyerlerinin ardından Teknik Direktörlük yapmayı denemedikleri.


      Eğer konumuz Futbol ve Antrenörlüğü üzerineyse, ilk konuşulan genellikle kariyerlerini sonlandırmış futbolcuların Antrenörlük yarışına birkaç adım önde başladıklarıdır. Bu özellikle mesleğe gönül vermiş, eğitimini bu yönde şekillendirmiş ve kariyerinin başında olan genç Antrenör adayları için kapanması zor görünen bir fark gibidir.




       Pele gibi bir futbol efsanesinin, kariyerini sonlandırdıktan sonra futbol dünyasının içinde profesyonel olarak bir rol üstlenmemesi ve özellikle Teknik Direktörlük denememiş olması birçoğumuza ilginç gelebilir. O daha çok kendini sosyal projelere adamış bir karakter olmayı tercih etmiş.




        Socrates,  futbol oynarken Tıp Fakültesini bitiren ve Futboldan sonra gönüllü Tıp Doktorluğu yapan, aynı zamanda Felsefe Doktorası yapmış, doğduğu gün babasının verdiği ismi yaşamı boyunca yansıtan gerçek bir filozof olmayı başarmış. Üstlendiği misyon, yaşam tarzı, olaylara yaklaşımı onu hep farklı kılmış. 2011 yılında yaşama gözlerini yuman oyuncu, Futbol Ölümsüzleri arasına girmiştir.


     Günümüz futbolu ile kıyaslanacak olsa onların dönemi arasında saymakla bitiremeyeceğimiz farklar bulabiliriz. Değişen oyun kuralları, zemin koşulları, kullanılan ekipmanlar, forma, top, ayakkabı, teknolojinin işin içinde geniş bir yer tutması, tv yayınları, gelir ve giderlerin oranı gibi ilk nefeste akla gelebilecek birçok değişim söz konusu. 


     Yeri gelmişken değişimin ne denli büyük olduğu hakkında fikir vermesi için, günümüzde çok daha detaylı verilerine ulaşabildiğimiz, ancak araştırmanın yapıldığı tarih göz önüne alınırsa, belki de ilkler arasına girebilecek Koşu Mesafesi istatistiğini sizlerle paylaşmak istiyorum. 


         Çalışma 1970 yılında Spor Bilimci Palfai tarafından yapılmış, 1960’lı yıllara damgasını vuran aşağıdaki futbolcuların incelenmesi ile futbol antrenman literatürüne geçmiş. Palfai, günümüzde Futbol'da İstatistiğin geldiği noktayı belki de ilk hayal edenlerden biriydi kim bilebilir. 




         

          Bu verilerin nesnel veriler olmadığını o günkü koşullarda daha çok dış gözlem ve öznel yaklaşımlara dayalı olduğunu belirtmekte fayda var. Günümüz koşullarında işin içine teknolojinin girmesi ile çok daha detaylı ve hassas verilere de ulaşılmaktadır.


         Konuya ilgili herkesin bildiği gibi, günümüzde oyuncunun kişisel performansı ve ligin düzeyine göre değişse de herhangi bir futbolcunun ortalama 9000-12000 m arası ölçülmektedir. Sadece bu veri bile tablodaki verilerle karşılaştırıldığında, günümüzde oyunun ne kadar hareketlendiğini göstermektedir. Bu mesafenin üst düzey bir performansta daha da arttığı görülmektedir. Belirtmek isterim ki, koşu mesafelerinin niceliğinden çok, niteliğine değer veren bir antrenörlük bakış açısına sahibim.



        Bugüne kadar bu değişenler hakkında yazılmış onlarca, yüzlerce yazı mevcuttur ki bu yazıyı okumaya devam ediyorsanız birçoğunu da okumuşsunuzdur.



        Ancak özünde değişmeyenleri ararsak da bulabileceklerimiz var futbolun içinde. Örneğin , atılan bir gol sonrası sevinç sırasında vücudun salgıladığı endorfin hormonu eminim o dönemde de fark edilir bir artış gösteriyordur.

       
      Bu değişmeyenler nedir? sorusuna cevap verecek olursam;
     
      Hangi zaman diliminde Antrenörlük yaparsanız yapın;
  •         Antrenörün takım kurgusu,
  •         Sevk ve idaresi,
  •        Antrenman programlarının oluşturulması,·      
  •    Açıklanan takvime göre bu programların sezonluk bir plana dönüştürülmesi,
  •        Antrenman Şiddeti,
  •        Antrenman Süresi,
  •        Antrenman Sıklığı,
  •        Dinlenme Aralıklarının doğru şekilde takımın mevcut yapısına uygun haliyle organize edilmesi,
  •        Enerji Sistemleri,
  •        Beslenme,
  •        Temel Biyomotor Yetilerin geliştirilmesi,
  •        Yardımcı Biyomotor yetilerin doğru zamanlarda programlara eklenmesi,
  •        Tüm bunların yanında oyuncularla, yönetim, basın ve taraftarlarla iletişim kurulması.
  •       Teknik ve Taktiğin geliştirilmesi gibi birçok madde ile çoğaltılabilir.

     Her biri kendi içinde alt başlıklar halinde incelenmesi gereken detaylar üzerinde yıllardır çalışılmaktadır. İçeriklerde değişiklikler kaçınılmaz gibi görünse de o dönemlerden bugüne var oldukları gerçeğini kabul etmeliyiz. 



       Hayatlarının büyük bir kısmını sahada geçirmiş iki efsanenin de antrenörlük yapmama tercihlerinin bir tesadüf olmadığını düşünüyorum. Bence tüm bu gerekliliklerin farkında olmaları ve yaptıkları işin en iyisi olacaksa yapmak istediklerinin yanında;

      Dan Abrahams’ın Futbol Mantalitesi adlı kitabında belirttiği,                   “ Bilmek, yapmak değildir. Özellikle yapmak kısmı, bir sanattır. Antrenörlükte palet değil, fırçanın dokunuşları başarıyı getirir.”   düşüncesini, yıllar öncesinde söyledikleri sözlerle anlatır gibiler.  


     Yarışa dezavantajla başladığını düşünen arkadaşlara bir hatırlatma, spor tarihi kapanmaz denilen birçok farkın kapandığını, geriden gelen birçok atletin ipi göğüslediğini yazmıştır. Ancak hem futbolculuk hemde antrenörlük kariyerlerini başarı ile sürdürmüş isimlerinde aynı tarih içinde var olduğu ve bundan sonra da var olacağı unutulmamalıdır. 



     Sonuç olarak; futbolun neresinde olursanız olun, geride bıraktığınız günlerde iyi bir hazırlık yapmış olmanız gerekmektedir. Bu hazırlığa başlamak için hiçbir zaman geç değildir. İki büyük Futbol Efsanesinden alıntı yaptığım sözler ile onların tavsiyelerini yolumuza rehber alabiliriz. 

      Başarının tesadüf olmadığını düşünerek, çok çalışmayı, hedefler koyup istikrarlı şekilde uygulamayı, ilerledikçe öğrenmeye devam edip, hayalleri sevmeyi bırakmamak gerekir. Unutulmaması gereken öğretmenin az bildiği durumlar da öğrencilerin daha az bileceğidir.

                                                                                         Serhat GALİMANE
25.04.2020

Yorumlar

Geçmiş Yazılarım